neljapäev, 17. märts 2011

Väga mustikane kook


Sel lõõskaval suvel kaotasin oma südame Setumaa mustikametsadesse.... Onu Oskari juures külas käies kibelesin hirmsasti ka oma silmaga nendesse Setumaa imemetsadesse piiluma. Turul muudkui setomaa kikkaseened ja mustikad ja puravikud ja.... Tahaks ikka oma silma ja jala ka ju imemetsa saada.

Niisiis, suvel Setomaa Kuningriigipäeva aegu saigi metsa mindud. Käes oli suve kõige, kõige palavam aeg, lõõskav päike, 35 plusskraadi julgelt... Aga no millal siis ilm on metsaminekut seganud? Tõenäoliselt oli ka parmudel, kärbestel ja sääskedel metsas väga janu, kuna puresid nii hoogsalt, et palju vaeva tuli rakendada nende eemalepeletamisele. Igatahes paar tundi ja onu Oskari imelise mustikakorjamisaparatuuri abiga oligi suur ämber kuhjaga priskeid mustikaid täis.

Loore-Liis arvab, et onu Oskar on tema Onu Oskar, no teate küll see Leiutajateküla Onu Oskar. No ja Liisu siis Lotte... Aga tore ju kui meil kõigil üks vahva onu Oskar oleks, eksole! Oleksin onu Oskarilt pidanud metsa minekul ka seljasügamismasina kaasa küsima, mis oleks siis kehalt sääski peletanud...


Oi, unustasin, pidin ju retsepti soovitama, kui kellelgi juhtub praegusel juba üsna kevadisel hetkel veel külmkapitäis mustikaid olema.

Retsept on pärit sarjast 100 rooga, raamatust 100Kooki2. Kuna seda raamatut minuteada vist enam kauplustes ei ole, jagan seda vahvat retsepti teiega ka. Suur, võrratult maistev ja mahlane kook... Võid teha ka poole väiksema koguse.


MUSTIKAKOOK


Põhi: 5 dl jahu, 3 tl küpsetuspulbrit, 1tl soola, 2 tl vanillsuhkrut, 250 g võid, 3 dl suhkrut, 2 muna, 2 1/2 dl piima, 2 liitrit (külmutatud) mustikaid


Peale: 5 dl jahu (proovige täisterajahuga), 1 1/4 dl fariinsuhkrut, 1/2 tl soola, 2 tl kaneeli, 200 g võid


Kuumuta ahi 175 kraadini. Sega omavahel sõelutud jahu, küpsetuspulber, sool ja vanillsuhkur. Vahusta toasoe või ja suhkur kohevaks vahuks. Lisa ühekaupaja pidevalt vahustades munad. Lisa jahusegu vaheldumisi piimaga ja sega ühtlaseks. Sega ettevaatlikult juurde külmutatud mustikad. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud suuremale alhjuplaadile.

Puru jaoks sega omavahel jahu, fariinsuhkur, sool ja kaneel. Lisa tükeldatud või ja näpi purutaoliseks massiks. Purista koogile ja küpseta 1 tund. Jahuta ja lõika ruutudeks.


Mmmmm...maiustamiseni!

1 kommentaar: